Harkema-Opeinde haalt uit in Oudebildtzijl

9 april 2023 21:30

Klaas Dijkstra

In de schaduw van de Oudebildtzijlster windmolens heeft Harkema-Opeinde de vooraf als lastig bestempelde inhaalwedstrijd tegen Ouwe Syl in een klinkende 0-6 zege omgezet. Na de eerdere thuisnederlaag opnieuw een teken dat de Harekieten in een veel betere flow verkeren dan voor de winterstop. Sowieso was het een prima zaterdag voor “De Heide”. Na afloop bleek dat in de kop van het klassement nogal wat punten waren gemorst. Stilletjes sluipen de groengelen dichter in de richting van de top-5. Nog zes wedstrijden vlammen en dan zien waar het schip is gestrand begin juni.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de uitstekend leidende arbiter Haarsma uit Menaldum was het duidelijk dat op basis van voetballend vermogen Harkema-Opeinde de bovenliggende partij zou zijn. Garantie voor een gemakkelijke middag is zoiets geenszins. Dat bleek al in de zevende minuut, toen Harkema-goalie André de Graaf al zijn kwaliteiten moest aanspreken op een kopbal van Wesley van Empel. Het opportunistische spel van de thuisploeg zorgde zo nu en dan voor hectiek voor de Harkemaster veste. Toch waren de beste kansen tot halverwege het eerste bedrijf vooral voor de bezoekers. In de 19de minuut leverde dit de verdiende 0-1 op. Niet geheel verrassend was het Alex van der Tuin die de score opende. Voor de vierde wedstrijd in successie was de “koning-der-assists” trefzeker. Van der Tuin kapte naar binnen en liet met zijn droge schuiver in de korte hoek keeper Wieringa verbouwereerd achter. De voorsprong zou een rustgevende uitwerking moeten hebben op het spel van de heidemannen. Het pakte anders uit. Harkema liet hierna in aanvallend opzicht bijna 20 minuten lang weinig van zich horen. Dat veranderde toen de rust in aantocht was. Goed storend werk van Jorryt Hoeksma stelde Paul van der Heide in staat een schietpoging te ondernemen. De geplaatste boogbal stuiterde via de binnenkant van de paal voor het doel langs. In de 43ste minuut was het wel raak. Na een combinatie met Cris Alma slingerde Paul van der Heide de bal richting het vijandelijke strafschopgebied. Van dichtbij gaf Jorryt Hoeksma de bal met het hoofd de juiste richting mee. Een gunstig moment om te scoren, zo vlak voor de pauze. In de 45ste minuut werd het nog mooier. Alex van der Tuin speelde Cris Alma in op de rand van het strafschopgebied. Alma zag gelegenheid om tussen twee spelers van Ouwe Syl het doel onder vuur te nemen. Licht getoucheerd verdween het schot in de touwen.

Met de 0-3 voorsprong op zak was Harkema-Opeinde een heel eind op de goede weg. Toch was het een lichte tegenvaller dat de niet geheel fitte aanvoerder Chris Hoeksma zich in de 53ste minuut liet vervangen. Nu de man van het smerige maar o zo nuttige werk uit het veld was verdwenen, begonnen de gastheren aan hun beste fase van de wedstrijd. Een pegel van Matthijs Helfferich schampte de buitenkant van de paal. Even later fungeerde Twan Polder namens de Wâldsjers als reddende engel toen hij een inzet van de doellijn haalde. Consternatie was er in de 65ste minuut na een gevaarlijke voorzet van Auke Heidinga. Uiteindelijk was keeper De Graaf de situatie de baas. Het was toen al zichtbaar dat aan thuiszijde de kracht ontbrak om het de veel fitter ogende Harekieten nog lastig te maken. Een gemiste kans van Jordy Seepma, die alles goed deed behalve de afronding, was de inleiding van een slotfase die veel weg had van een spel tussen kat en muis. Ouwe Syl hing in de touwen. In de 77ste minuut werd de genadeklap uitgedeeld. De slechts twee minuten in het veld staande invaller Dennis van der Meer rondde een weergaloze crosspass van Alex van der Tuin linea recta vanuit de lucht af. De Bildtkers hesen nu definitief de witte vlag. In het laatste kwartier kreeg Harkema-Opeinde legio mogelijkheden om het uitgebluste Ouwe Syl finaal naar de gallemiezen te spelen. Het bleef bij twee treffers. Twee hele fraaie, dat wel. In de 86ste minuut stuurde Cris Alma na een ingooi zijn directe tegenstander met een fraaie lichaamsbeweging het bos in en rondde vanuit lastige hoek knap af. Drie minuten later zorgde Paul van der Heide met een bekeken schot voor het slotakkoord.

Terwijl Nederlands bekendste amateurvoetbalvolger John Panhuijsen richting bushalte spurtte om de terugreis naar Amsterdam via het openbaar vervoer te ondernemen, verlieten de Harekieten tevreden het veld van sportpark De Nije Anwas. Volgende week weer een heel belangrijke partij. In Leeuwarden gaat dan het hoger genoteerde Lions bestreden worden. De Harkemaster supportersschare – diehard Annabel voorop – zal er zonder meer bij zijn!